Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής
28 Ιανουαρίου 2007
του Λεόν Σαλτιέλ
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο ενός οικονομικού σκανδάλου στον ΟΗΕ που περιέχει ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, εκφοβισμούς υπαλλήλων, καταστροφή λογιστικών αρχείων, ακριβοπληρωμένους συμβούλους χωρίς συγκεκριμένα καθήκοντα καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο πελατειακών σχέσεων. Μήλο της έριδος αποτελούν 5 εκατομμύρια δολάρια που η Ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε στον ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων του Κέντρου για τον Επαγγελματισμό στον Δημόσιο Τομέα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό να προωθήσει τον επαγγελματισμό και καλές πρακτικές στη δημόσια διοίκηση σε κράτη των Βαλκανίων και άλλων χωρών της περιοχής.
Με εκτεταμένα δημοσιεύματα στον Αμερικανικό τύπο ξετυλίγεται το μακρύ νήμα της διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που επικρατούσε σε τμήμα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, που ανήκει στη Διεύθυνση Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο Ιταλός διευθυντής του εν λόγω τμήματος, Γκουίντο Μπερτούτσι, που ειρωνικά έχει σαν σκοπό την προώθηση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στις χώρες μέλη του, φέρεται να προωθούσε συστηματικά προγράμματα και πρακτικές που ωφελούσαν την Ιταλική κυβέρνηση και Ιταλούς υπηκόους. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρώην διευθυντή του Κέντρου Πάνο Λιβεράκο, ο κ. Μπερτούτσι υπονόμευε και σαμπόταρε τις ελληνικές πρωτοβουλίες υπέρ ενός ανταγωνιστικού Κέντρου που ίδρυσε το 2002 η Ιταλία στην Νάπολι με παρόμοιους σκοπούς με αυτό της Θεσσαλονίκης.
Με επιστολές τους, τόσο ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και στελέχη της Αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και επιστροφή των όποιων χρημάτων περίσσεψαν (που υπολογίζονται σε 1,45 εκατ. δολάρια). Σε απάντησή του στον Έλληνα υπουργό, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Κρίστοφερ Μπέρνχαμ—ο οποίος εντωμεταξύ έχει αποχωρήσει από τον ΟΗΕ για τον ιδιωτικό τομέα—παραδέχτηκε ότι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων κακοδιαχειρίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ θα δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στην Ελληνική κυβέρνηση για την απόδοση ευθυνών.
Το Κέντρο της Θεσσαλονίκης έκλεισε τελικά τον περασμένο Οκτώβριο, με μεγάλη καθυστέρηση από την προσυμφωνημένη ημερομηνία, με πρόσθετο κόστος 16 χιλιάδες δολάρια το μήνα για τον Έλληνα φορολογούμενο. Η τελική έκθεση των εσωτερικών ελεγκτών του ΟΗΕ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου