Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2007

Βιέννη vs. Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής, σελίδα 2
11 Φεβρουαρίου 2007

του Λεόν Σαλτιέλ

Σε μία πρόσφατη επίσκεψή μου στην Πράγα, έμαθα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως η Βιέννη αντιλαμβάνεται το γεωπολιτικό της ρόλο και τις κινήσεις που κάνει σε αυτόν τον τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989, η Αυστρία κινήθηκε στρατηγικά, ώστε να γίνει το σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και για τα γειτονικά μας Βαλκάνια.

Το αεροδρόμιο της Βιέννης εδώ και παραπάνω από 10 χρόνια διαθέτει ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρους γραφείων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των εμπορικών επισκεπτών. Ένας νέος επιβατικός σταθμός άρχισε να κατασκευάζεται το 2006 ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση (17,3 εκατ. επιβάτες το 2006) αλλά και για να μπορεί να εξυπηρετεί τα νέα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη τύπου Airbus A380. Με 42 προορισμούς προς την Ανατολική Ευρώπη, το αεροδρόμιο της Βιέννης καυχιέται ότι αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Δήμος Βιέννης δε θα μπορούσε να είναι απών. Οι δημοτικές αρχές της πόλης, αντιλαμβανόμενες τις προοπτικές που ανοίγουν οι νέες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης—ιδίως τώρα που οι περισσότερες από αυτές είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης—έχουν ανοίξει γραφεία συνεργασίας και δημοσίων σχέσεων σε 11 χώρες. Από την Σερβία και την Βουλγαρία ως και την Ρωσία, σκοπός των γραφείων αυτών είναι να χτίζουν το προφίλ της Βιέννης στις χώρες αυτές, να αναζητούν τομείς οικονομικής, εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής συνεργασίας, να διαφημίζουν εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Βιέννη και να λειτουργούν ως σύνδεσμοι με τις τοπικές δημοτικές αρχές, τους δημοσιογράφους και τους οικονομικούς παράγοντες.

Βέβαια, πόλεις όπως η Πράγα έχουν ήδη χαράξει τη δικιά τους στρατηγική για το μέλλον. Με ένα μεγάλο ιστορικό κέντρο προστατευμένο από την UNESCO και πλούσια καλλιτεχνική και πολιτιστική σκηνή, η Πράγα αποτελεί την έκτη Ευρωπαϊκή πόλη σε αριθμό επισκεπτών μετά το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη και το Βερολίνο. Για το Βελιγράδι ή τη Μπρατισλάβα όμως, η Βιέννη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και μια σημαντική πηγή τεχνογνωσίας και διασυνδέσεων.

Ενδιαφέρουσες ιδέες και για τους εν τη πόλη δημοτικούς μας άρχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: