Κυριακή 11 Μαρτίου 2007

Νέο Έμβλημα στον Ερυθρό Σταυρό

Σύμβολο ουδετερότητας
Η ιδιαιτερότητα του νέου εμβλήματος είναι ότι ένα άλλο σύμβολο μπρορεί να προστεθεί μέσα σε αυτό

Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής
11 Μαρτίου 2007

του Λεόν Σαλτιέλ

Ένα τρίτο διακριτικό έμβλημα για τον Ερυθρό Σταυρό προστέθηκε πρόσφατα πλάι στον ερυθρό σταυρό και την ερυθρά ημισέληνο. Ο «ερυθρός κρύσταλλος», όπως ονομάζεται το νέο έμβλημα, τέθηκε σε ισχύ στις 14 Ιανουαρίου 2007. Το ουδέτερο αυτό σύμβολο έχει σχεδιαστεί με το σκεπτικό να είναι απαλλαγμένο από κάθε θρησκευτικό, εθνικό, πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, ένα πρόβλημα που απασχολεί τον Ερυθρό Σταυρό τα τελευταία χρόνια.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου χαιρετίζουν την εξέλιξη αυτή που τους επιτρέπει να «ισχυροποιήσουν την οικουμενική τους διάσταση και συνεπώς να ενισχύσουν τη δύναμη και την αξιοπιστία τους.»

Όταν ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός στις 22 Αυγούστου 1863 στην Γενεύη της Ελβετίας, ως προστατευτικό σύμβολο για τις ιατρικές μονάδες επιλέχθηκε ο ερυθρός σταυρός σε άσπρο φόντο. Η επικρατούσα άποψη για την επιλογή αυτή είναι ότι αποτελεί αντιστροφή των χρωμάτων της Ελβετικής σημαίας, προς τιμήν της ουδέτερης αυτής χώρας στην οποία γεννήθηκε η ιδέα, χωρίς να έχει θρησκευτική διάσταση. Το 1876 ωστόσο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια του Ρωσο-τουρκικού πολέμου, υιοθέτησε μονομερώς την ερυθρά ημισέληνο ως σύμβολο για τις ιατρικές της μονάδες και έτσι de facto το μέχρι τότε ουδέτερο σύμβολο του ερυθρού σταυρού απέκτησε θρησκευτική διάσταση. Ένα ακόμη σύμβολο ήρθε να προστεθεί στις συνθήκες της Γενεύης το 1929, το ερυθρό λιοντάρι του Ιράν, το οποίο όμως η χώρα έπαψε να το χρησιμοποιεί το 1980, υπέρ της ερυθράς ημισελήνου.

Τα προβλήματα που έρχεται να λύσει ο ερυθρός κρύσταλλος είναι πολλαπλά. Ένας μεγάλος αριθμός κρατών έχουν διαφορετική θρησκεία από τον Χριστιανισμό ή το Ισλάμ. Άλλες χώρες πάλι έχουν ανάμεικτους θρησκευτικά πληθυσμούς και τους είναι δύσκολο να επιλέξουν το ένα ή το άλλο σύμβολο. Η ιδιαιτερότητα του νέου εμβλήματος είναι ότι ένα άλλο σύμβολο μπορεί να προστεθεί μέσα σε αυτό. Έτσι για παράδειγμα, το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει το άστρο του Δαυίδ μέσα στον κρύσταλλο και η Ερυθραία, με μοιρασμένο πληθυσμό ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, να χρησιμοποιήσει το διπλό έμβλημα, τον σταυρό και την ημισέληνο μέσα στον κρύσταλλο. (Οι συνθήκες τις Γενεύης απαγόρευαν μέχρι τώρα τη χρήση και των δύο συμβόλων μαζί.) Έτσι αποφεύγεται και ο κίνδυνος του πολλαπλασιασμού των συμβόλων, αν δηλαδή κάθε χώρα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το δικό της έμβλημα.

Και η Κύπρος, η οποία σημειωτέων είναι μία από τις ελάχιστες χώρες μη μέλος της Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, μπορεί να επωφεληθεί από το νέο έμβλημα και η Εθνική Επιτροπή του μελλοντικά ενωμένου Κυπριακού κράτους να επιλέξει το διπλό έμβλημα, τον σταυρό και την ημισέληνο μέσα στον κρύσταλλο.

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο το νέο έμβλημα θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο είναι αυτός των πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ. Συχνά στην ίδια ειρηνευτική αποστολή χρησιμοποιείται ο ερυθρός σταυρός από κάποιες ιατρικές μονάδες και η ερυθρά ημισέληνος από κάποιες άλλες. Το νέο έμβλημα θα επιτρέπει την ενιαία απεικόνιση των ιατρικών μονάδων. Τέλος, η χρήση του νέου εμβλήματος μπορεί να προτιμηθεί από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό σε περιπτώσεις όπου η χρήση των σταυρού δεν συνιστάται, όπως για παράδειγμα στο Ιράκ, όπου ο σταυρός έχει γίνει συνώνυμος με τις δυτικές δυνάμεις στη χώρα αυτή.

Η πρόκληση τώρα για τον Ερυθρό Σταυρό είναι να δώσει στον ερυθρό κρύσταλλο τη ίδια διεθνή αναγνωσιμότητα που απολαμβάνουν τα άλλα δύο εμβλήματα. Ίσως έτσι το νέο έμβλημα να αποτελέσει την κοινά αποδεκτή λύση από όλες τις πλευρές σε μια εποχή που οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αποκτούν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: