Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

Τα "όπλα της Γενεύης"

Σαλόνι αυτοκινήτου
Ανάλυση των παραγόντων που καθιστούν μια σύγχρονη πόλη ανταγωνιστική και ελκυστική

Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής
18 Μαρτίου 2007

του Λεόν Σαλτιέλ

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του περίφημου Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γενεύης. Τον Μάρτιο κάθε χρόνου το σύνολο των κατασκευαστών αυτοκινήτων έρχεται στην Ελβετική αυτή πόλη κοντά στα σύνορα με την Γαλλία για να παρουσιάσουν τα νέα τους εμπορικά μοντέλα, διάφορες καινοτομίες και να ανακοινώσουν τα μελλοντικά τους σχέδια. Πάνω από 80 καινούργια μοντέλα έκαναν την πρώτη παγκόσμια εμφάνισή τους φέτος, μπροστά στα μάτια και τους φακούς 5.000 δημοσιογράφων.

Πώς όμως η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία—στην οποία αναλογεί περίπου το 10% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών και καταναλώνει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής καουτσούκ, 25% του γυαλιού και 15% του ατσαλιού—επέλεξε την Γενεύη, μια πόλη των 180.000 κατοίκων και χωρίς παράδοση στον τομέα αυτόν;

Η Γενεύη έχει ωφεληθεί από μια πλειάδα παραγόντων αλλά και από το προφίλ που έχει επιτυχημένα απόκτήσει και συντηρεί επί δεκαετίες. Πρώτον, έχει δικαίως τη φήμη της «ουδέτερης» πόλης, του παγκόσμιου κέντρου για διαπραγματεύσεις και την επίλυση συγκρούσεων. Εκεί εδρεύει άλλωστε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, όπου υπογράφτηκαν και οι συνθήκες της Γενεύης που έθεσαν τις βάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου. Εκεί είναι και η Ευρωπαϊκή έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που προπολεμικά στεγαζόταν η Κοινωνία των Εθνών. Παράλληλα η πόλη φιλοξενεί μια πλειάδα διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας, η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κ.ά. Συνολικά, σχεδόν 200 διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις εδρεύουν στην Γενεύη, απασχολώντας κοντά στους 30.000 ανθρώπους.

Δεύτερον, η Γενεύη βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, περικυκλωμένη από χώρες μέλη της ΕΕ, χωρίς βέβαια η Ελβετία να είναι μέλος. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει μια εναλλακτική για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με το ανεπτυγμένο τραπεζικό σύστημα, ως κέντρο αγοροπωλησίας πρώτων υλών και με ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα. Έτσι δεκάδες εταιρείες επιλέγουν την Γενεύη ως έδρα των παγκόσμιων ή ευρωπαϊκών τους επιχειρήσεων, ενώ μεγάλος αριθμός ατόμων επιλέγει τις Ελβετικές τράπεζες ως προορισμό των καταθέσεών του (περίπου 1 τρις δολάρια—5 φορές το ελληνικό ΑΕΠ). Όλα αυτά έχοντας παράλληλα την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα των πόλεων με την υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Τρίτον, με την κατάλληλη τουριστική, ξενοδοχειακή και συνεδριακή υποδομή, η Γενεύη περηφανεύεται ότι διοργανώνει κάθε χρόνο περισσότερες συναντήσεις από ότι η Νέα Υόρκη, φιλοξενώντας 10,000 επισκέπτες την ημέρα, από 100 διαφορετικές χώρες. Από το αεροδρόμιο της πόλης, μόλις 7 λεπτά με τρένο από το κέντρο, περνάνε 10 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο, ενώ αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους προσφέρουν φτηνές πτήσεις σε δεκάδες προορισμούς.

Τέταρτον, η πόλη προσελκύει ανθρώπινο δυναμικό από όλο τον κόσμο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις να προσλάβουν τους καλύτερους στον τομέα τους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, από τους περίπου 500.000 κατοίκους του καντονιού (νομού) της Γενεύης, 40% είναι ξένοι υπήκοοι και οι 55% έχουν ξένα διαβατήρια (μαζί με τους διπλούς υπηκόους).

Φυσικά η πόλη έχει επίσης φημισμένα πανεπιστήμια, γνωστές εταιρείες ωρολογίων, εταιρείες βιοτεχνολογίας, πλούσια πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή ενώ του χρόνου θα φιλοξενήσει αγώνες του Euro 2008. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο να κάνουν την Γενεύη μια πόλη ανταγωνιστική, που προσελκύει φιλόδοξους νέους από όλο τον κόσμο και που προσφέρει ειδυλλιακές συνθήκες για τις επιχειρήσεις. Αλλά για τη συνέχεια της συζήτησης για τους παράγοντες που κάνουν μια πόλη ανταγωνιστική και ελκυστική, θα επανέρθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: