Κυριακή 1 Απριλίου 2007

Celebrities στην υπηρεσία του ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής

25 Μαρτίου 2007

του Λεόν Σαλτιέλ


Θα έχετε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό ότι όλο και περισσότερες διασημότητες αρχίζουν να ασχολούνται με θέματα κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Σε συναντήσεις όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αρκετοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές και καλλιτέχνες προωθούν σκοπούς όπως οι πρόσφυγες, το καθαρό νερό, το χρέος των χωρών της Αφρικής ή το παράνομο εμπόριο διαμαντιών. Με τον τρόπο αυτό προσελκύουν το ενδιαφέρον των παγκοσμίων ΜΜΕ προωθώντας παράλληλα κοινωφελείς σκοπούς.

Από αυτήν την παγκόσμια τάση δε θα μπορούσε να λείψει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Διάφορες υπηρεσίες του όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ή το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων επιδιώκουν την συνεργασία με καταξιωμένους και διάσημους ανθρώπους ως μέσο για την ευρύτερη διάδοση των ευγενών σκοπών τους. Για παράδειγμα, ο δικός μας Γιώργος Νταλάρας προστέθηκε πρόσφατα στην λίστα των μόλις επτά πρέσβεων καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες ανάμεσα σε ονόματα όπως ο σχεδιαστής Τζόρτζιο Αρμάνι και η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί. Ένας από τους ρόλους τους είναι «να χρησιμοποιούν την προνομιακή τους πρόσβαση στα ΜΜΕ για να δώσουν φωνή στους πρόσφυγες, που είναι συχνά θύματα ξεχασμένων ανθρωπιστικών κρίσεων».

Αλλά ο οργανισμός ο οποίος συνεργάζεται στον μέγιστο βαθμό με διασημότητες είναι η UNICEF, η διεθνής οργάνωση για την προστασία των παιδιών. Με περίπου 200 πρέσβεις καλής θέλησης στο δυναμικό της, η UNICEF έχει μάλιστα συστήσει και ειδικό γραφείο «Σχέσεων με Διασημότητες». Σε λεπτομερές εγχειρίδιο του εν λόγω γραφείου αναλύονται οι ρόλοι των πρέσβεων καλής θέλησης που περιλαμβάνουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη, συγκέντρωση χρημάτων, στρατολόγηση άλλων γνωστών προσώπων και προώθηση προγραμμάτων του οργανισμού. Επιλέγονται προσωπικότητες που έχουν «την μοναδική δυνατότητα να αγγίζουν τις καρδιές των ανθρώπων με το πάθος και την αφοσίωσή τους».

Οι πρέσβεις καλής θέλησης λειτουργούν σε εθελοντική βάση και δεν παίρνουν κανενός είδους αμοιβής, αν και έχουν τα έξοδά τους καλυμμένα για τις διάφορες εμφανίσεις τους. Μάλιστα η UNICEF προτίθεται να καλύψει έξοδα στυλίστα, κομμωτή και μακιγιέρ για τις δημόσιές τους εμφανίσεις, αφού «οι διασημότητες έχουν ένα δημόσιο προφίλ που πρέπει να προστατέψουν».

Είναι θετικό όταν προβεβλημένες προσωπικότητες χρησιμοποιούν το όνομά τους για κοινωφελείς σκοπούς. Ενεργοποιούν με αυτόν τον τρόπο και την κοινωνία των πολιτών, το καθημερινό πολίτη ο οποίος αρχίζει να δραστηριοποιείται πάνω σε θέματα πέρα των συνόρων του. Μακάρι και οι κυβερνήσεις και οι λοιποί κρατούντες να ευαισθητοποιηθούν από αυτό το γενικότερο ενδιαφέρον στις μέρες μας σε κρίσιμα ανθρωπιστικά, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα του πλανήτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: