Δευτέρα 23 Απριλίου 2007

Για την τουριστική ανταγωνιστικότητα της χώρας

Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής

22 Απριλίου 2007

του Λεόν Σαλτιέλ


Η Ελλάδα, μια χώρα προικισμένη με ήλιο και θάλασσα, αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Μόνο το 2005, η χώρα μας υποδέχτηκε περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες, νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, οι φυσικές ομορφιές δεν αποτελούν τον μόνο παράγοντα για την έλξη των τουριστών. Πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ κατέταξε την Ελλάδα στην 24η θέση με βάση την τουριστική ανταγωνιστικότητα, μια μέτρια επίδοση για μια χώρα της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό. Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 124 χώρων βρέθηκαν η Ελβετία, η Αυστρία και η Γερμανία αντίστοιχα.

Η έρευνα του Ελβετικού οργανισμού περιέχει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ανάπτυξή της τουριστικής βιομηχανίας στην χώρα μας, μιας που ο τομέας αυτός αποτελεί μια από τις ραχοκοκαλιές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τουρισμός ευθύνεται για το 15% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ απασχολεί κοντά στο 15% του εργατικού δυναμικού, σχεδόν 700.000 άτομα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με ένα συνδυασμό επίσημων στατιστικών, ερωτηματολογίων και άλλων στοιχείων κατατάσσει τις χώρες με βάση 13 διαφορετικά κριτήρια. Ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας αναφέρονται οι παράγοντες υγείας και υγιεινής, η ασφάλεια, η πολιτιστική κληρονομιά και η τουριστική υποδομή. Ως μειονεκτήματα, η έρευνα υποδεικνύει το ελλιπές νομικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις, τις υψηλές τιμές των καυσίμων, τις πολιτικές πρόσληψης και απόλυσης προσωπικού, τους περιορισμούς στην ξένη ιδιοκτησία και την περιορισμένη χρήση του διαδικτύου.

Οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι στόχος τους δεν είναι να παρουσιάσουν μια μορφή «καλλιστείων» ή κριτική της φυσικής ομορφιάς κάθε χώρας. Αντίθετα, τονίζουν της σημασία ενός ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου, μιας παγκοσμίου κλάσης ξενοδοχειακή και μεταφορική υποδομή, ενός εκπαιδευμένου ανθρωπίνου δυναμικού, παράγοντες που δημιουργούν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.

Είναι η πρώτη φορά που ο τουρισμός μελετάται τόσο συστηματικά. Μάλιστα, ο τουρισμός αναφέρεται ως μια από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες, απασχολώντας το 8,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού και αναλογώντας στο 10,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παράλληλα, θεωρείται ο τομέας εκείνος με την μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην εισροή ξένου συναλλάγματος.

Με σχεδόν το σύνολο των κρατών του κόσμου να επιθυμούν ένα κομμάτι από την παγκόσμια τουριστική πίτα—και την χώρα μας να εξαρτά σημαντικό τμήμα της οικονομίας της στον τομέα αυτόν—χρειάζεται μια σοβαρή, συνεπής και μακροχρόνια πολιτική από όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει ιδανικός προορισμός για τους ταξιδιώτες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: