Δευτέρα 16 Ιουλίου 2007

Κίνητρα για Έλληνες στον ΟΗΕ!

Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής

15 Ιουλίου 2007

του Λεόν Σαλτιέλ

Ερωτηματικά προκαλεί η αδιαφορία που δείχνουν οι κυβερνόντες στη χώρα μας για την προώθηση και ανάδειξη νέων Ελλήνων για τη στελέχωση του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα μας είναι η μοναδική από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν την τελευταία διεύρυνση που δεν συμμετέχει σε προγράμματα που προωθούν την απασχόληση Ελλήνων σε διεθνείς οργανισμούς. Και αυτό όταν η Ελλάδα υποεκπροσωπείται σε πολλές από τις διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να εργάζεται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν λάβει μεγάλη προτεραιότητα στις πολιτικές πολλών κρατών και οργανισμών.

Τα οφέλη για μια χώρα που έχει υπηκόους της σε υψηλές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς είναι πολλαπλά. Εκτός από το εθνικό κύρος που παρέχει μια τέτοια θέση, μια σειρά άλλων θετικών στοιχείων έρχονται να προστεθούν. Η προνομιακή πρόσβαση σε ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά είναι κάτι που ενδιαφέρει όλες τις χώρες του κόσμου. Άλλωστε αυτοί οι διεθνείς γραφειοκράτες μοιράζονται παρόμοιες ευαισθησίες και αντιλήψεις με τις χώρες καταγωγής τους. Παράλληλα, προβάλλεται ο εθνικός πολιτισμός, η κληρονομιά και η γλώσσα, και η χώρα μπορεί να ωφεληθεί ποικιλοτρόπως από άτομα με πολύτιμη εμπειρία και διεθνείς διασυνδέσεις. Δε λείπουν τα παραδείγματα πρώην υψηλόβαθμων στελεχών διεθνών οργανισμών που κατέλαβαν μεγάλες θέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών καταγωγής τους.

Από τη χώρα μας απουσιάζει μια στρατηγική για ανέλκυση Ελλήνων σε διεθνείς οργανισμούς, όταν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι μας (ΕΕ των 15) έχουν σχετικά προγράμματα. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι το πρόγραμμα Νέων Επαγγελματιών (Junior Professonal Officers Program). Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει σε νέους των συμμετεχόντων κρατών να εργαστούν ως προσωπικό του ΟΗΕ, αλλά με χρηματοδότηση της χώρας τους. Έτσι, νέοι αποκτούν πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις, ενώ παράλληλα η χώρα στηρίζει τον ΟΗΕ με δωρεάν εργασία φιλόδοξων και ικανών ατόμων. Πολλοί από αυτούς μετά τη λήξη του προγράμματος παραμένουν εργαζόμενοι στον ΟΗΕ ή σε άλλους σχετικούς τομείς.

Ένας άλλος τρόπος που Έλληνες μπορούν να εισέρθουν σε διεθνείς οργανισμούς είναι μέσω των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης. Δυστυχώς, το κόστος ζωής στις έδρες του ΟΗΕ (Νέα Υόρκη και Γενεύη) είναι αρκετά αυξημένο και πολλές φορές απαγορευτικό για νέους φοιτητές και πρόσφατους πτυχιούχους. Ένα ταμείο που θα βοηθούσε με τα βασικά έξοδα διαβίωσης θα επέτρεπε σε νέους να εργαστούν για μερικούς μήνες, κερδίζοντας πολύτιμη εμπειρία και ενδεχομένως πρόσληψη στον οργανισμό.

Αυτά τα δύο προγράμματα η Ελλάδα μπορεί να τα βάλει μπρος άμεσα και με πολύ μικρό κόστος σε σχέση με τα προσδοκόμενα οφέλη. Αλλά πάντα με ευέλικτες και διαφανείς διαδικασίες που θα ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν και τους ικανότερους να επιλεχτούν. Κάτι τέτοιο μπορεί να διασφαλιστεί αν την επιλογή την κάνουν φορείς αξιόπιστοι και με εμπειρία στο τομέα αυτό όπως το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Ακόμη, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλοι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προωθούν την εργασία φοιτητών σε διεθνείς οργανισμούς και να διοργανώνουν σεμινάρια για τον σκοπό αυτό που θα παρουσιάζουν το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις. Τα γραφεία σταδιοδρομίας των Πανεπιστημίων και άλλων σχολών καθώς και οι ελληνικές πρεσβείες θα πρέπει να είναι σε θέση να συμβουλεύουν νέους που ενδιαφέρονται για διεθνή καριέρα, μέσω ενός εντύπου και σχετικών σελίδων στο ίντερνετ. Τέλος, τα προγράμματα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα πρέπει να περιλαμβάνουν το προφίλ του διεθνούς λειτουργού ως προοπτική για τους νέους της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: