Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Το δίλημμα για την πόλη

Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής
2 Σεπτεμβρίου 2007
του Λεόν Σαλτιέλ

Οι βουλευτικές έδρες των πολιτικών αρχηγών
Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να αναδειχθούν και να δοκιμαστούν στον πολιτικό στίβο, θετόντας στο προσκήνιο τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης

Στο Κοινοβούλιο που διαλύθηκε στις 18 Αυγούστου, ύστερα από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, η Θεσσαλονίκη είχε το προνόμιο να απαριθμεί ανάμεσα στους 16 βουλευτές της δύο αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Και οι δύο αρχηγοί με την κίνησή τους αυτή ήθελαν να δείξουν τη σημασία που δίνουν στην περιφέρεια και δη στη Θεσσαλονίκη. Το κατάφεραν όμως;

Η Θεσσαλονίκη από καιρό τώρα αισθάνεται παραμελημένη και μακριά από την προσοχή του κέντρου των αποφάσεων. Μπορεί αυτή η αίσθηση να στηρίζεται λιγότερο ή περισσότερο στην αλήθεια αλλά γεγονός είναι ότι υπάρχει. Ο κόσμος νιώθει ότι η ποιότητα ζωής του μειώνεται, ότι θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν και ότι η οικονομική του κατάσταση χειροτερεύει. Αισθάνεται απογοητευμένος και χωρίς προοπτική για το μέλλον. Έτσι ελπίζει ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του στο Εθνικό Κοινοβούλιο θα θέσουν τα θέματα αυτά σε δημόσιο διάλογο και θα προσφέρουν λύσεις.

Αυτή όμως η κίνηση είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιθυμούσαν. Με βαρύ το φόρτο εργασίας και επιφορτισμένοι με μεγάλες ευθύνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, το τελευταίο πράγμα που τους απομένει είναι να ασκούν τα καθήκοντα του βουλευτή Θεσσαλονίκης, συνομιλώντας με τους πολίτες της περιφέρειάς τους και ασχολούμενοι με τα καθημερινά τους προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό, οι Θεσσαλονικείς χάνουν δύο επιπλέον φωνές που θα μπορούσαν να θέσουν στο προσκήνιο τα προβλήματα της πόλης και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τα αιτήματα των πολιτών.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται αυτές τις δύο έδρες για να ακουστούν δύο νέες φωνές, δύο νέοι πολιτικοί οι οποίοι, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης, θα εκπροσωπήσουν και θα εκφράσουν τους πολίτες της πόλης. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε καινούργιους ανθρώπους να αναδειχθούν και να δοκιμαστούν στον πολιτικό στίβο, δυνατότητα που ακριβώς χάνεται όταν οι έδρες αυτές καταλαμβάνονται από δύο επιφανείς μεν πολιτικούς, με λίγο όμως ελεύθερο χρόνο στα χέρια τους, όπως ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου.

Αν θέλουν οι πολιτικοί αρχηγοί να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τη Θεσσαλονίκη, μπορούν να επιλέξουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στην πόλη αλλά να επιλέξουν να εκλεγούν στην δεύτερη έδρα όπου έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι. Αυτή θα μπορούσε να είναι η Β’ Αθηνών, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με 42 έδρες, ή το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Έτσι, θα εξυπηρετούσαν καλύτερα το συμφέρον της πόλης και των πολιτών της και θα επέτρεπαν σε νέες δυναμικές φωνές να εμφανιστούν στη θέση τους, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: