Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Κάντε τη Θεσσαλονίκη ασύρματη!

Δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής

9 Σεπτεμβρίου 2007

του Λεόν Σαλτιέλ


Πολλοί φίλοι τις τελευταίες ημέρες με ζητούν να τους συμβουλεύσω τι να ψηφίσουν στις εκλογές. Η ερώτησή τους αυτή αναδεικνύει μια απογοήτευση που νιώθει σήμερα ο πολίτης από το δημόσιο διάλογο και την έλλειψη κάποιου οράματος για το μέλλον του τόπου. Οι πολιτικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ασχολήθηκαν με τις φωτιές, τα ομόλογα, τον Άρειο Πάγο και άλλα τέτοια θέμα που όμως λίγο επηρεάζουν την καθημερινότητα, την απασχόληση και την ποιότητα ζωής.

Ακόμη λιγότερο αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών πάνελ, οι υποψήφιοι βουλευτές Θεσσαλονίκης ασχολήθηκαν περισσότερο με τα θέματα κεντρικής πολιτικής, παρά με το να συνεισφέρουν συγκεκριμένες λύσεις και προβληματισμούς για τα ζητήματα της πόλης.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να καταθέσω μια ιδέα για τη Θεσσαλονίκη, μια πρωτότυπη πρόταση η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά δημιουργικών και οικονομικών αλλαγών, βγάζοντας την πόλη από τη σημερινή της στασιμότητα. Θα ήθελα ο κάθε Θεσσαλονικιός να αποκτήσει δωρεάν και υψηλής ταχύτητας ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ. Από μια μεγάλη κεντρική κεραία στην κορυφή του Λευκού Πύργου να μπει το ίντερνετ σε κάθε σπίτι της πόλης!

Η Ελλάδα έχει το δυσάρεστο προνόμιο να έχει το μικρότερο ποσοστό χρηστών του ίντερνετ ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα τρία τέταρτα των Ελλήνων (73%) να μην έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο στη ζωή τους. Και αυτό σε μια εποχή που το ίντερνετ και οι τεχνολογίες της πληροφορίας αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέλη της δεκαετίας του 90, το 1/3 της ανάπτυξης των ΗΠΑ προερχόταν από το ίντερνετ.

Το διαδύκτιο φέρνει μαζί του πολλά θετικά στοιχεία: βάζει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη σε κάθε σπίτι, επιτρέπει στο καθένα να έχει άμεση και έγκυρη πληροφόρηση, τονώνει την επιχειρηματικότητα, δίνει ερεθίσματα και κίνητρα για την απασχόληση των νέων, προσελκύει επενδύσεις και τουρισμό, βοηθά την έρευνα και την καινοτομία, ενισχύει την γλωσσομάθεια και γενικά αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε Έλληνα ανεξαρτήτου ηλικίας, εκπαίδευσης ή επαγγέλματος. Ενισχύει επίσης το ενδιαφέρον των νέων για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παρόμοιες τεχνολογίες αιχμής.

Οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα είναι άμεσες και πολύπλευρες: οι χαμηλές κοινωνικά τάξεις θα έχουν ένα ισχυρό εργαλείο στη διάθεσή τους για επιχειρηματικότητα και μόρφωση, ενώ θα αυξηθεί παράλληλα η καινοτομία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν νέες ή θα επεκτείνουν τις υπάρχουσες επαγγελματικές δραστηριότητές τους. Νέοι και φοιτητές θα φέρουν μια τεράστια βιβλιοθήκη στο σπίτι τους ενώ νέες χρήσεις και εφαρμογές θα ξεπηδάνε κάθε μέρα. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη που θα θέτει σταθερά θεμέλια για μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες.
Είναι ακριβώς τέτοια δραστικά μέτρα που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Με δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ μπορεί να υπερπηδήσει τα εμπόδια του παρελθόντος και να αποκτήσει μια νέα προοπτική για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: